Sağlıklı ve Dinamik Bir Yaşam İçin...

Çalışma Saatleri : H.içi 09:00-18:00, C.tesi 09:00-13:00
  İletişim : +90 (232) 442 1515

This is some basic text information about the FAQs page. You can leave it empty if you do not want to display this information. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Endoskopi nedir

Ucunda kamera olan 8-12 mm çapındaki kıvrılabilen bir alet yardımı yemek borusu, mide, oniki parmak barsağı, ince ve kalın barsakların incelenmesi işlemidir. ‘Endoskopi’ kelimesi sıklıkla mideye yapılan işlem için kullanılır.

Gastrointestinal endoskopi türleri ve incelenen bölgeler

Özofagogastroduodenoskopi

Üst GİS Endoskopisi, gastroskopi diğer isimleridir. Yemek borusu, mide ve on iki parmak barsağı incelenmesi işlemidir.

Kolonoskopi

Tüm kalın barsaklar endoskopik incelemesidir.

Fleksıbıl sigmoidoskopi (Rektosigmoidoskopi)

Kalın barsakların son makata yakın kısımları olan rektum ve sigmoid incelenmesi işlemidir.

Özefagogastroduodenoskopi nedir

Üst GİS Endoskopisi, gastroskopi diğer isimleridir. Ucunda mikro kamera bulunan bir cihazla yemek borusu, mide ve on iki parmak barsağının incelenmesi işlemidir.

İşlem hangi durumlarda gereklidir?

Yutma sorunları, karın ağrıları, midede yanma, kanama, kusma, yabancı cisim yutma, diğer görüntüleme tetkiklerinde anormal bulgular saptandığı durumlarda işlem gereklidir.

İşlemin faydaları ve tanısal değeri nedir?

Doktorunuzun daha doğru teşhis koymasına yardımcı olur. İşlemin tanısal değeri oldukça yüksektir ( % 95 – 98 ).

İşlemin zorluk derecesi nedir?

İşlem genellikle son derece rahattır. İşlem sırasında hasta acı duymaz. Güvenilir bir yöntem olup, ehil ellerde yapıldığında komplikasyon oranı yok denecek kadar azdır. Çok nadiren karında gaz, şişkinlik, kramp hissedilebilir. İşlem genellikle 5 dakika sürer.

İşleme nasıl hazırlanılır?

Tetkik günü randevu saatinden 6-8 saat önce hiçbir şey yememeniz gereklidir. Aşırı susuzluk durumunda işlemden 2 saat öncesine kadar su içilebilir.

İşlem nasıl yapılır?

İşleme başlamadan önce öğürmeyi önlemesi amacıyla anestetik sprey sıkılır. Sedoaneljezi (uyuma) amacıyla damardan kısa etkili sedadif yapılır. Uymaya başladıktan sonra çaplı endoskopla yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağı incelenir ve dijital görüntü kayıtları alınır. İşlem sırasında gerekirse mikroskobik inceleme için çok küçük biyopsiler alınabilir. Kanayan bir lezyon, polip, darlık saptanırsa gerekli tedavi edici endoskopik işlem (skleroterapi, polipektomi, bant ligasyonu, dilatasyon) uygulanır. Yine yabancı cisim (yutulmuş iğne vs) varsa çıkartılır.

İşlemden sonra neler olur?

Yarım saat süreyle gözlemde yatarsınız. Uyutucu iğne sebebiyle dikkat dağınıklığı olabileceği için araba kullanmamanız tavsiye edilir. Boğazdaki uyuşukluk geçinceye kadar bir iki saat süreyle bir şey yenmemelidir. Steril olmayan ve tecrübesiz uygulamalarda kanama, enfeksiyon ve delinme görülebilir. İşlemden sonra gittikçe artan ağrılarınız, kusmalarınız ve ateşiniz olursa doktorunuzu aramalısınız.

Fleksıbıl Sigmoidoskopi- Rektosigmoidoskopi nedir

Fleksıbıl sigmoidoskopi işlemi, ucunda mikro kamera bulunan bir cihazla kalın barsağın makata yakın son 50-60 cm lik bölümünün incelenmesi işlemidir. Tümör, polip ya da kanama nedeni olabilecek durumların teşhis ve tedavisi için başvurulan bir yöntemdir.

İşlem hangi durumlarda gereklidir?

Barsak kanamaları, ağrı, ishal, tümör ve iltihap durumlarında yapılır.

İşlemin tanısal değeri nedir?

İşlemin tanısal değeri oldukça yüksektir ( % 95 – 98 ). Barsak duvarında haustra dediğimiz katlantılar mevcuttur. Bazı küçük lezyonlar bu katlantıların arkasına saklanabilir ve gözden kaçabilir (%2 – 5).

İşlemin faydaları nelerdir?

Bu işlem barsaktaki problemlerin doğru tanısının konması için gereklidir. Kolon kanserleri veya polipleri sıklıkla bağırsağın bu son bölümünde bulunurlar ve bu inceleme çok kolay ve basittir.

İşlem sırasında neler olur?

İşlem sırasında genellikle hastaya sedasyon veya anestezi uygulaması gerekmez. İşlem beş dakikadan daha az sürer. Rektal tuşeyi (parmakla muayene) takiben endoskopi aletini makattan incelemesi gerekli son noktaya kadar (30- 40 cm ‘lik kısım) ilerleterek incelemesini yapar. İşlem sırasında bağırsak mukozasından örnekler alınabilir veya polip görülürse total kolonoskopi gerekebilir. İnceleme öncesinde birbirine bitişik olan bağırsak duvarlarını iyi görebilmek için endoskopla az miktarda hava verilebilir.

İşlemden sonra neler olur?

Eğer doktorunuz size belirtmezse, bu işlem sonunda ayrıca almanız gereken bir tedbir yoktur.

Fleksibl Sigmoidoskopi istenmeyen yan etkiler nelerdir?

Deneyimli Gastroenteroloji uzmanları tarafından yapıldığında Fleksibl Sigmoidoskopi genellikle güvenli bir işlemdir. Doktorunuz gerek gördüğünde işlemi daha rahat olması için size toplardamar yolu ile (İ.V.) uyku verici ilaç ve/veya ağrı kesici ilaç uygulayabilir. Çok nadir olarak bu ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ya da solunum durması ve ölüm gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. İşlemin riskleri çok nadirdir. Özellikle tecrübesiz ellerde yapılırsa bağırsağın tahribatı, kanaması, delinmesi veya enfeksiyonu olabilir.
Biyopsi yapılan veya polip çıkarılan bölgede kanama nadiren de barsak duvarında yırtılma olabilir. Yırtılma olduğunda cerrahi müdahale gerekebilir.

Kolonoskopi nedir

Uzun ve bükülebilir bir aletle kalın barsağın içini örten tabakanın tamamının görsel yolla güvenli ve etkili olarak incelenmesidir. Cihazın kalınlığı parmağımızdan daha küçüktür. Kalın barsak hastalıklarının tanısında, biyopsi almada ve poliplerin çıkarılmasında kullanılır. Birçok defa hastaneye yatmaya gerek olmaksızın ve hastaya çok az rahatsızlık hissi verilerek yapılabilir.

İşlem hangi durumlarda gereklidir?

Barsak kanamaları, ağrı, ishal, tümör ve iltihap durumlarında yapılır.

İşlemin tanısal değeri nedir?

İşlemin tanısal değeri oldukça yüksektir ( % 95 – 98 ). Barsak duvarında haustra dediğimiz katlantılar mevcuttur. Bazı küçük lezyonlar bu katlantıların arkasına saklanabilir ve gözden kaçabilir (%2 – 5).

İşlemin faydaları nelerdir?

Bu işlem barsaktaki problemlerin doğru tanısının konması için gereklidir.

İşleme nasıl hazırlanır?

Kolonoskopi öncesi mutlaka yeterli barsak temizliği yapılmalıdır. Barsağın çok iyi temizlenmesi için X-M DİET 250 cc ve B-T ENEMA 135 veya 210 ml adlı ilacın kullanım şekline titizlikle uymanız son derece önemlidir.
1- X-M DİET 250 cc Açıklaması
a- Randevu tarihinden bir gün öncesi sulu gıdalar ile beslenin. Çay, çorba, süt, muhallebi gibi posa bırakmayan yiyecekleri tercih edin.
b- Akşam saat 18.00’de bir X-M DİET 250 cc Solüsyon şişesinin yarısı içilip üzerine bir bardak dolusu su için. Saat 19.00’da X-M DİET 250 cc Solüsyon şişesinin kalan yarısı içilip üzerine bir bardak dolusu su içilecek.
DİKKAT: İlacın kullanımından film çekilene kadar hiçbir şey yemeyiniz. Bütün gece boyunca ve işlem sabahı bol bol su (en az 2 Litre) için.
2- B.T. ENEMA 135 ML. Açıklaması:
İşlemden bir saat önce 1 adet B.T ENEMA 135 ml. Lavmanı kutu üzerinde gösterildiği şekilde yatarak makata sıkılıp 15 dakika bekleyerek tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra hastaneye aç karnına geliniz.

İşlemin riskleri nelerdir?

İşlem sırasında risk çok düşük olup %0.1-0.3 arasında değişen oranda barsakta delinme ve kanama olabilir. Deneyimli Gastroenteroloji uzmanları tarafından yapıldığında Fleksibl sigmoidoskopi genellikle güvenli bir işlemdir. Doktorunuz gerek gördüğünde işlemi daha rahat olması için size toplar damar yolu ile (İ.V.) uyku verici ilaç ve/veya ağrı kesici ilaç uygulayabilir. Çok nadir olarak bu ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ya da solunum durması ve ölüm gibi yan etkiler ortaya çıkabilir. İşlemin riskleri çok nadirdir. Özellikle tecrübesiz ellerde yapılırsa bağırsağın tahribatı, kanaması, delinmesi veya enfeksiyonu olabilir. Biyopsi yapılan veya polip çıkarılan bölgede kanama nadiren de barsak duvarında yırtılma olabilir. Yırtılma olduğunda cerrahi müdahale gerekebilir. Bu tür bir risk daha çok poliplerin çıkarılması sırasında olabilir.

İşlem sonrası neler hissedersiniz?

İşlem sırasında sakinleştirici ilaç verildiğinden dikkatiniz ve refleksleriniz bozulacağından evinize bir yakınınız aracılığıyla gitmeli, 8 saat boyunca araba kullanmamalı ve dikkat gerektiren bir iş yapmamalısınız. İşlemde verilen hava nedeniyle bir süre karın şişliği ve gaz hissedebilirsiniz. Uzman deneyimli doktor tarafında güvenirlilikle yapılan bir incelemedir. Çok ender de olsa bazı komplikasyonları vardır. İşlem sırasında kalın bağırsak duvarında bir yırtık oluşabilir ve bağırsak içerikleri karın zarına geçebilir. Bu durum karın iç zarında iltihaba neden olabilir. Diğer bir yan etki parça alınan veya polipektomi yapılan yerden kanama olmasıdır. Bunlar genelde kendiliğinden durur. Ender olarak bu gelişen yan etkileri düzeltmek için acil ameliyat gerekebilir. Başka bir problemde serum takılan yerde ağrı ve kızarıklık olmasıdır. Eğer işlem sonrasında şiddetli ağrı, üşüme, titreme, kusma, ateş yükselmesi, anüsten bolca taze kırmızı kan gelmesi olursa mutlaka doktoru aramak gerekir.

Kolonoskopi sırasında normal dışı bir bulgu saptanırsa?

İşlem sırasında bağırsağınızda normalden farklı bir durum gözler ise tetkik için bağırsaktan biyopsi alabilir. Polip kolonoskopi sırasında çıkarılabilir. Polipler genellikle kanser değildir, ancak çıkarılması gelişebilecek kalın barsak kanserlerini önlemek için gereklidir. Uzun vadede kansere dönme ihtimalleri vardır. Polipler, özel kementlerle yakılarak çıkarılır

Fizik Tedavi Nedir

Isı (sıcak veya soğuk), elektrik akımı, traksiyon (çekme), masaj, egzersiz gibi fiziksel araçlarla yapılan tedavilerdir. Tecrübeye bağlı olarak insanlık binlerce yıldır sıcak, masaj gibi bazı fizik tedavi vasıtalarını kullanmıştır. Fizik tedavi bilimsel olarak tıpta 100 yıldır hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Fizik Tedavi, hastalıkları nasıl iyileştirir?

Fizik tedavi araçları vücudun kendi dinamiklerini harekete geçirerek etki etmektedir. Tedavi yapılan yerdeki kas ve diğer yumuşak dokular gevşemekte, daha fazla temiz kan gelmekte ve pis kan atılmaktadır. Böylece dokuların beslenmesi artmakta, ağrı ve diğer bozukluklara neden olan zararlı metabolik artıklar temizlenmekte ve dokuların kendi kendilerini tamir etmeleri, yenilenmeleri sağlanmaktadır.

Yan etkisi var mıdır?

Fizik tedavi, yan etkileri yok denecek kadar az, emniyetli bir tedavi şeklidir. Uygun hasta seçilmek kaydıyla hiç bir zararlı etkisi yoktur.

Yaş sınırı var mıdır?

Yaş sınırı yoktur. Fizik tedavi her yaşta uygulanabilir. Örneğin, 8 aylık bebek de fizik tedavi görebilir, 80 yaşındaki babaanne de.

Fizik tedavi vasıtaları nelerdir?

  • Sıcak: Yüzeysel ve derin ısıtıcılar olmak üzere ikiye ayrılır. Yüzseyel ısıtıcılar 1 cm, derin ısıtıcılar 10 cm derine kadar etkisini gösterir. Kum, güneş, evde yapılan sıcak uygulamalar ve kaplıca tedavisi yüzeysel ısıtıcı olarak düşünülmelidir; etkileri ancak 1 cm’dir. Daha derin dokuların ısınmasını temin etmek için kısa dalga, ultrason gibi derin ısıtıcı fizik tedavi araçlarına ihtiyaç vardır. Ağrılı bölgedeki pis kanı temizler, sertlikleri yumuşatırlar. Ağrıyı ve gerginliği giderirler.
  • Elektrik akımları: İnsana zarar vermeyecek şekilde zayıflatılmış değişik elektrik akımlarıdır. Örneğin şehir cereyanı 220 volt iken fizik tedavide kullanılan elektrik akimları en fazla 100 mikrovolttur; yani şehir cereyanından 3-5 bin daha zayıf akımlar kullanılmaktadır. Uygulandığı bölgenin beslenmesini düzeltir, ağrıyı geçirirler.
  • Traksiyon: Özellikle boyun ve bele uygulanan çekme işlemidir. Bu tedavi elektronik ve mekanik cihazlarla yapılmaktadır. Hastaya ve hastalığa göre çekim süresi, kilosu ve çekim aralığı ayarlanmaktadır. Kaymış eklemleri yerleştirir, boyun ve bel fıtıklarını yerine getirir.
  • Masaj: Elle ve aletlerle yapılan bir tedavi yöntemidir. Yapışıklıkları giderir, sertlikleri yumuşatır, ruhen ve bedenen zindelik verir.
  • Egzersiz: Tedavi amacıyla yapılan hareketlerdir. Kasları güçlendirerek eklemlerin zorlanmasını önler.
  • Akupunktur: Beş bin yıllık geçmişi olan kuru iğne ile yapılan bir tedavi şeklidir. Vücutta bozulmuş enerji dengesini sağlayarak etkili olduğu söylenmektedir.
  • Manipulasyon: Fizik tedavi hekimleri tarafından elle yapılan bir tedavi yöntemidir.

Fizik tedavi alışkanlık yapar mı?

Kesinlikle yapmaz. Ancak hastalık tamamen ortadan kaldırılamadığı için zaman zaman tekrarlanması gerekir. Bu durum, devamlı kullanılmakta olan bir aletin altı ayda bir, yılda bir bakıma götürülmesine benzetilebilir.

Lokal Enjeksiyon Nedir

Tedavi amacıyla ağrının kaynaklandığı yere yapılan enjeksiyonlardır.

Lokal enjeksiyon nerelere yapılır?

Eklem içine, kas içine, tendon kenarlarına, sinirin geçtiği yollara, içi sıvı dolu boşluklara, omurilik kılıfı çevresine.

Eklemlerden su almak ve iğne yapmak zararlı mıdır?

Var ise, eklemlerden su almak (artrosentez) romatizma teşhisi için çok yararlı bir işlemdir. Uzman hekim tarafından gerekli görülen ve yapılan lokal enjeksiyonun hemen hemen hiç zararı yoktur.

Lokal enjeksiyonla hastalık tamamen geçer mi?

Bazıları tamamen geçer. Bazılarında ise o bölgedeki belirtiler kaybolur; diğer tedavi yöntemleri ile desteklenmedikçe bir süre sonra hastalık geri döner.

Lokal enjeksiyonun yan etkisi var mı?

Lokal enjeksiyonların en korkulan yan etkileri verilen ilaçlara karşı hastanın alerjisinin olması ve iğne yapılan yere mikrop bulaşmasıdır. Bunlar, dikkatli davranıldığında, nadir görülen yan etkilerdir. İlaç alerjisi, hastanın tecrübesi yoksa ve hasta tarafından ifade edilmemişse, önceden bilinemez.

Manipulasyon nedir

Elle yapılan tedavi teknikleridir. En sık boyun, sırt ve bel ağrılarında uygulanır.

Manipulasyon kimler tarafından yapılır?

Eğitimini görmüş fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından yapılır. Kime manipulasyon yapılacağı muayene ve röntgen filmleri ile önceden tespit edilmelidir. Tıpta “önce zararlı olma” prensibi vardır. Hekim hastasına uygulayacağı tedavinin önce zararını, sonra faydasını düşünür; zarar vermeyecek veya çok az zararla kapatılacak tedaviyi vermek zorundadır. Hiçbir tıbbi bilgisi olmayanlara manipulasyon yaptırılmamalıdır.

Manipulasyonun tehlikesi var mıdır?

Manipulasyon eğitimi almış fizik tedavi uzmanları tarafından yapılanlar oldukça emniyetlidir. Muayene ve tetkik yapılmadan uygulanan manipulasyonla boyunda veya belde kayma, kırık, ağrının artması ve nadir de olsa felç görülebilir.

Tek başına manipulasyon yeterli midir?

Genellikle yeterli değildir. Diğer tedavi yöntemleri, yani ilaç, cihazlama ve fizik tedavi ile birlikte uygulanmalıdır. Hasta verilen egzersizleri tam olarak yapmalı, günlük hayatta dikkat edilmesi gereken kurallara uymalıdır.