Sağlıklı ve Dinamik Bir Yaşam İçin...

Özel Atafizik Tıp Merkezi Fizik Tedavi Bölümü, fizik tedavi ve /veya rehabilitasyon endikasyonu olan hastalara, güncel, etik ve uluslararası standartlara uygun hizmet vermeyi hedeflemektedir.


Muayene odaları, fizyoterapi odaları ve egzersiz salonlarımızdan oluşan, son sistem cihazlarla donatılmış olan fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümümüzde, deneyimli uzman doktorlarımız ve fizyoterapistlerimizden oluşan ekibimiz ile poliklinik, servis ve yoğun bakım hastalarına hizmet vermektedir.


MERKEZİMİZDE UYGULANAN TEDAVİLER


Fizik Tedavi Nedir?

Isı (sıcak veya soğuk), elektrik akımı, traksiyon (çekme), masaj, egzersiz gibi fiziksel araçlarla yapılan tedavilerdir. Tecrübeye bağlı olarak insanlık binlerce yıldır sıcak, masaj gibi bazı fizik tedavi vasıtalarını kullanmıştır. Fizik tedavi bilimsel olarak tıpta 100 yıldır hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.


Fizik Tedavi, hastalıkları nasıl iyileştirir?

Fizik tedavi araçları vücudun kendi dinamiklerini harekete geçirerek etki etmektedir. Tedavi yapılan yerdeki kas ve diğer yumuşak dokular gevşemekte, daha fazla temiz kan gelmekte ve kirli kan atılmaktadır. Böylece dokuların beslenmesi artmakta, ağrı ve diğer bozukluklara neden olan zararlı metabolik artıklar temizlenmekte ve dokuların kendi kendilerini tamir etmeleri, yenilenmeleri sağlanmaktadır.


Yan etkisi var mıdır?

Fizik tedavi, yan etkileri yok denecek kadar az, emniyetli bir tedavi şeklidir. Uygun hasta seçilmek kaydıyla hiç bir zararlı etkisi yoktur.


Yaş sınırı var mıdır?

Yaş sınırı yoktur. Fizik tedavi her yaşta uygulanabilir. Örneğin, 8 aylık bebek de fizik tedavi görebilir, 80 yaşındaki babaanne de.


Fizik tedavi vasıtaları nelerdir?

Fizik tedavi alışkanlık yapar mı?

Kesinlikle yapmaz. Ancak hastalık tamamen ortadan kaldırılamadığı için zaman zaman tekrarlanması gerekir. Bu durum, devamlı kullanılmakta olan bir aletin altı ayda bir, yılda bir bakıma götürülmesine benzetilebilir.


Lokal Enjeksiyon Nedir?

Tedavi amacıyla ağrının kaynaklandığı yere yapılan enjeksiyonlardır.


Lokal enjeksiyon nerelere yapılır?

Eklem içine, kas içine, tendon kenarlarına, sinirin geçtiği yollara, içi sıvı dolu boşluklara, omurilik kılıfı çevresine.


Eklemlerden su almak ve iğne yapmak zararlı mıdır?

Var ise, eklemlerden su almak (artrosentez) romatizma teşhisi için çok yararlı bir işlemdir. Uzman hekim tarafından gerekli görülen ve yapılan lokal enjeksiyonun hemen hemen hiç zararı yoktur.


Lokal enjeksiyonla hastalık tamamen geçer mi?

Bazıları tamamen geçer. Bazılarında ise o bölgedeki belirtiler kaybolur; diğer tedavi yöntemleri ile desteklenmedikçe bir süre sonra hastalık geri döner.


Lokal enjeksiyonun yan etkisi var mı?

Lokal enjeksiyonların en korkulan yan etkileri verilen ilaçlara karşı hastanın alerjisinin olması ve iğne yapılan yere mikrop bulaşmasıdır. Bunlar, dikkatli davranıldığında, nadir görülen yan etkilerdir. İlaç alerjisi, hastanın tecrübesi yoksa ve hasta tarafından ifade edilmemişse, önceden bilinemez.


Manipulasyon Nedir?

Elle yapılan tedavi teknikleridir. En sık boyun, sırt ve bel ağrılarında uygulanır.


Manipulasyon kimler tarafından yapılır?

Eğitimini görmüş fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından yapılır. Kime manipulasyon yapılacağı muayene ve röntgen filmleri ile önceden tespit edilmelidir. Tıpta “önce zararlı olma” prensibi vardır. Hekim hastasına uygulayacağı tedavinin önce zararını, sonra faydasını düşünür; zarar vermeyecek veya çok az zararla kapatılacak tedaviyi vermek zorundadır. Hiçbir tıbbi bilgisi olmayanlara manipulasyon yaptırılmamalıdır.


Manipulasyonun tehlikesi var mıdır?

Manipulasyon eğitimi almış fizik tedavi uzmanları tarafından yapılanlar oldukça emniyetlidir. Muayene ve tetkik yapılmadan uygulanan manipulasyonla boyunda veya belde kayma, kırık, ağrının artması ve nadir de olsa felç görülebilir.


Tek başına manipulasyon yeterli midir?

Genellikle yeterli değildir. Diğer tedavi yöntemleri, yani ilaç, cihazlama ve fizik tedavi ile birlikte uygulanmalıdır. Hasta verilen egzersizleri tam olarak yapmalı, günlük hayatta dikkat edilmesi gereken kurallara uymalıdır.